Увеличението на заболеваемостта започна от връщането на занятията в училищата. Нямаме

...
Увеличението на заболеваемостта започна от връщането на занятията в училищата. Нямаме
Коментари Харесай

Минимална работна заплата от 1200 лв. и пенсия от 700 лв. били напълно възможни

 " Увеличението на заболеваемостта стартира от връщането на занятията в учебните заведения. Нямаме нищо, което да ни дава да предвиждаме банкрути на браншове. Транспорт, заведения - те страдат най-вече. Oстаналите браншове, които не бяха затваряни, се държат обичайно и даже демонстрират растеж. "  Това заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на  " Денят ON AIR ".

По думите му страната е помогнала, но  " такава помощ не е в никакъв случай задоволителна, до момента в който човек няма опция да работи ".

" Помощи от 2 до 3 % от БВП няма по какъв начин да компенсират едно затваряне на браншове, които създават 12%. Те подкрепят за опазване на работните места, а не на бизнеса ", акцентира доцент Хърсев.

И добави:  " не мисля, че на страната би трябвало да се гледа като майка хранителка, която да обезпечи прехраната на всеки ". 

Според финансиста минимална работна заплата от 1200 лева и пенсия от 700 лева са оптимистични, само че не невъзможни.

" Ако имаме растеж от 10-12%, можем да имаме 1200 лева минимална заплата и 700 лева пенсия. Заплатите при нас са по-ниски и в случай че българският шеф не приближи заплатите до тези в Европа, губи чиновници. Затова и порастват заплатите във всички браншове, до момента в който не достигнем съпоставяне с Европа ", отбеляза доцент Хърсев пред .

По думите му, щом се усилят възнагражденията, ще се усилят и вноските по фондовете, откъдето ще дойдат парите за по-високи пенсии.

" Това е оптимистично за работещите, само че е популизъм да се употребява прогноза за идващите 6 години. Всички партии оферират понижаване на данъчната тежест, само че България се нуждае от увеличение и след изборите те ще го създадат ", сподели финансистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР